werken na bestraling

Wanneer weer werken na bestraling?

Wanneer weer werken na bestraling? Jouw route terug naar werk.

Wanneer je te maken hebt met kanker en bestraling, kan je vaak niet wachten om weer aan het werk te gaan. De behandeling heeft echter een enorme impact gehad op je leven. Toch zijn de meeste mensen vastberaden om weer zo snel mogelijk hun “oude” leven op te pakken. 

Werk is daar een belangrijk onderdeel van. Het geeft voldoening en biedt sociale contacten met collega’s. Waar moet je aan denken wanneer je jouw werk weer wilt hervatten?

De onzekerheid na bestraling

Door de (gevolgen van) bestraling, zoals vermoeidheid, misselijkheid en pijn, raken veel mensen het vertrouwen in hun lichaam kwijt. Werk daarentegen kost energie, kan stressvol zijn en vraagt veel van lichaam een geest. Het is daarom ook spannend om weer aan het werk te gaan. 

Maar de vraag blijft hangen: wat is het goede moment om weer aan het werk te gaan? Je wil immers niet overhaast handelen en je herstel belemmeren.

Jouw terugkeer naar werk

Open communicatie, rustig opbouwen en gespecialiseerde begeleiding zijn goede tactieken om werk en herstel na kanker te balanceren.
  1. Praat erover met je baas: ga op tijd in gesprek met je werkgever en de bedrijfsarts over wanneer en hoe je weer kan beginnen met werken. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties heeft een handige gesprekshulp gemaakt om je hierbij te helpen. Deze kan je hier downloaden.
  2. Neem de tijd: Werken kost (veel) energie. Niet alleen fysiek, maar ook cognitief. Denk aan een drukke kantoortuin, deadlines of vroege vergaderingen. De bedrijfsarts kan je helpen met een opbouwschema.
  3. Gespecialiseerde begeleiding: re-integratie na kanker vraagt om specialistisch advies. Gelukkig zijn er meerdere re-integratiebureaus in Nederland die gespecialiseerd zijn in werkhervatting na kanker. Overleg met je werkgever of zij jou kunnen begeleiden. Ben je ondernemer? Ook dan kunnen ze je helpen.
  4. Zoek passend werk: Misschien was je werkzoekend toen je kanker kreeg, past je oude werk niet meer of ben je op zoek naar een nieuwe baan maar ben je bang dat je door je gat op je CV of kanker verleden niet aantrekkelijk bent voor bedrijven? Er zijn meerdere initiatieven die je kunnen helpen bij het vinden van passend werk. Via de Talent Connector van oPuce vind je werkgevers die ruimte bieden aan mensen die door ziekte uitgevallen zijn. Of Emma at Work die je helpt bij een gat op je CV.

Het verlangen je “oude” leven zo snel mogelijk weer op te pakken

Het is moeilijk om geduldig te blijven terwijl je wacht om weer aan het werk te gaan. Misschien mis je de structuur en het gevoel van voldoening dat werken met zich meebrengt. Probeer je herstel voorop te zetten en je re-integratie niet te overhaasten.

Tips voor meer balans tussen werk en kanker

3 voorbeelden van succesvolle tactieken die de gebruikers van de Healthy Chronos app toepassen voor meer balans tussen werk en kanker.

  • Start om 10:00. Wanneer je je werk hervat met of na kanker, werk je vaak geen volle dagen. Toch beginnen de meeste werkdagen om 09:00. Uit de data van onze app blijkt vaak dat wanneer mensen de dag later starten, hun stemming aan het eind van de dag vaak beter is. Start eens je werkdag om 10:00 zodat je meer rust en energie hebt op te starten (en ook files en OV-drukte ontwijkt ☺️).
  • Werk vaker thuis. Sommige van onze gebruikers ervaren dat thuiswerkdagen minder belastend zijn dan kantoordagen. Je hoeft niet naar je werk te reizen, je wordt minder gestoord door anderen en kan rustiger de dag starten.
  • Beperk vergaderingen. Vergaderingen, zeker met veel mensen, kunnen een belastende activiteit zijn. In de app kan je makkelijk bijhouden hoeveel vergaderingen je hebt bijgewoond. Zo kan je ontdekken of er voor jou een optimaal aantal vergaderingen is. Zo zijn er gebruikers die niet meer dan 4 vergaderingen per dag inplannen.

What’s next

Terugkeren naar werk na bestraling is een belangrijk onderdeel van het weer oppakken van je leven. Waarschijnlijk zal het een proces van vallen en weer opstaan zijn. Het is ook één van de grootste uitdagingen van de jonge mensen die de Healthy Chronos app gebruiken. Wil je net als zij jouw herstel monitoren tijdens werkhervatting na bestraling, download dan de gratis Healthy Chronos app

In minder dan 2 minuten per dag kan je jouw werkgerelateerde activiteiten bijhouden. Denk aan het aantal uren werk op een dag, of je thuis of op kantoor werkt, hoeveel vergaderingen je hebt gehad etc. Door jouw symptomen bij te houden, zoals stress, vermoeidheid en pijn, krijg je een completer beeld van je herstel en weer of meer gaan werken. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin