rommelig bureau

Wanneer weer werken na chemo?

Wanneer weer werken na chemo? Essentiële richtlijnen en tips.

Chemotherapie is een cruciale fase in de behandeling van kanker, maar het kan ook een enorme impact hebben op het dagelijks leven, waaronder werk. Veel mensen met kanker vragen zich af wanneer ze weer kunnen beginnen met werken na chemotherapie. Dit is begrijpelijk, omdat werk niet alleen een bron van inkomen is, maar ook van sociaal contact met collega’s en voldoening.

Dit artikel gaat over wanneer je weer kunt werken na chemotherapie. Het geeft richtlijnen en tips om deze overgang makkelijker te maken.

Wanneer weer werken na chemotherapie?

Het moment van terugkeer naar werk na chemotherapie verschilt per persoon vanwege factoren zoals kankertype, behandeling en herstelproces. Het wordt meestal geadviseerd om pas te gaan werken na de zwaarste fase van de behandeling. En wanneer de bijwerkingen van de chemotherapie, zoals vermoeidheid,  afgenomen zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Richtlijnen voor terugkeer naar werk

Het kan helpen om het volgende in overweging te nemen bij het overwegen van een terugkeer naar werk na chemotherapie:
  1. Bouw het langzaam op: het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je fysieke en cognitieve grenzen te respecteren. Begin met lichte taken en bouw geleidelijk op naarmate je meer energie krijgt.
  2. Praat met je werkgever:  bespreek hoelang je verwacht afwezig te zijn. Overleg ook met de bedrijfsarts. Dit kan helpen bij het plannen van een soepele terugkeer naar het werk en het bieden van de nodige ondersteuning. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties heeft een handige gesprekshulp gemaakt om je hierbij te helpen. Deze kan je hier downloaden.
  3. Flexibele werkregelingen: Overweeg flexibele werkregelingen, zoals verminderde uren, thuiswerken of aangepaste taken, om de overgang naar het werk te vergemakkelijken en overbelasting te voorkomen.
  4. Bouw voldoende rust in: Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, ook tijdens werktijden. Dit kan betekenen dat je regelmatig pauzes neemt of een rustige plek hebt om te ontspannen indien nodig.
  5. Zoek passend werk: Misschien was je werkzoekend toen je kanker kreeg, past je oude werk niet meer of ben je op zoek naar een nieuwe baan maar ben je bang dat je door je gat op je CV of kanker verleden niet aantrekkelijk bent voor bedrijven? Er zijn meerdere initiatieven die je kunnen helpen bij het vinden van passend werk. Via de Talent Connector van oPuce kan je contact opnemen met werkgevers die ruimte bieden voor mensen die door ziekte uitgevallen zijn. Of Emma at Work die je helpt bij een gat op je CV.

Terugkeer naar werk en juridische aspecten

Als je kanker hebt gehad, heb je bepaalde rechten en plichten met betrekking tot werk. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze rechten en plichten en om ze te bespreken met je werkgever. Een bedrijfsarts of consulent oncologie kan ook helpen bij het begeleiden van de terugkeer naar werk en het adviseren over eventuele aanpassingen die nodig zijn.

Tips voor meer balans tussen werk en kanker

3 voorbeelden van succesvolle tactieken die de gebruikers van de Healthy Chronos app toepassen voor meer balans tussen werk en kanker.

  • Start om 10:00. Wanneer je je werk hervat met of na kanker, werk je vaak geen volle dagen. Toch beginnen de meeste werkdagen om 09:00. Uit de data van onze app blijkt vaak dat wanneer mensen de dag later starten, hun stemming aan het eind van de dag vaak beter is. Start eens je werkdag om 10:00 zodat je meer rust en energie hebt op te starten (en ook files en OV-drukte ontwijkt ☺️).
  • Werk vaker thuis. Sommige van onze gebruikers ervaren dat thuiswerkdagen minder belastend zijn dan kantoordagen. Je hoeft niet naar je werk te reizen, je wordt minder gestoord door anderen en kan rustiger de dag starten.
  • Beperk vergaderingen. Vergaderingen, zeker met veel mensen, kunnen een belastende activiteit zijn. In de app kan je makkelijk bijhouden hoeveel vergaderingen je hebt bijgewoond. Zo kan je ontdekken of er voor jou een optimaal aantal vergaderingen is. Zo zijn er gebruikers die niet meer dan 4 vergaderingen per dag inplannen.

Conclusie

Terugkeren naar werk na chemotherapie is een belangrijke stap in het herstelproces. Het is belangrijk om dit op een verantwoorde en gecontroleerde manier te doen. Dit zal de overgang naar werk na chemotherapie makkelijker maken. Het zal ook helpen om je herstel en werk te balanceren. Onthoud dat ieders herstelproces anders is, dus geef jezelf de tijd die je nodig hebt en vraag om de ondersteuning die je verdient.

Ga je weer of meer werken na chemo? Download dan nu de gratis Healthy Chronos app. De app helpt je werk en kanker te balanceren. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin