bestralingsschade

Bestralingsschade: late gevolgen

Bestralingsschade: late gevolgen van kanker

Bestraling is een veelvoorkomende behandeling bij kanker, maar helaas kunnen er ook late gevolgen optreden, bekend als bestralingsschade. Bestraling beschadigt namelijk ook gezond weefsel. Deze schade kan een impact hebben op het leven van mensen met kanker.

Symptomen late bestralingsschade

Wanneer je bestraald bent, kan je te maken krijgen met late gevolgen, ook wel bekend als bestralingsschade. Dit kan leiden tot klachten en symptomen variërend van huidproblemen en pijn tot moeite met slikken en vermoeidheid. Deze klachten kunnen invloed hebben op jouw kwaliteit van leven op de lange termijn.

Uit de Nationale Kanker Agenda blijkt dat deze late gevolgen van kanker een veel groter probleem zijn dan mensen denken. Zo geeft 54% van de mensen met kanker aan dat ze een verminderde fysieke conditie hebben, ervaart 50% cognitieve klachten en ook 50% psychische klachten, zoals angst. Dit speelt bij zowel mensen die op jonge als op oude leeftijd kanker hebben gekregen.

Tips om inzicht te krijgen in jouw klachten en symptomen

De meest voorkomende klachten van jonge mensen met kanker die de Healthy Chronos app gebruiken zijn:
  1. vermoeidheid
  2. stress
  3. hoofdpijn
Er zijn meerdere manieren om beter inzicht te krijgen in jouw klachten.
  • Vul de lastmeter in via kanker.nl. De lastmeter is een vragenlijst die je invult en daarna met jouw arts of verpleegkundige bespreekt.
  • Houd je klachten bij in een dagboek of app, bijvoorbeeld met behulp van een app zoals de Healthy Chronos app, en ontdek hoe je klachten samenhangen met je stemming en activiteiten.
  • Lees meer over de ervaringen van anderen met de (late) gevolgen van kanker via de website doneer je ervaring van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Gratis 2 minuten test

Wil je weten tegen welke lichamelijke en cognitieve uitdagingen je zelf aan loopt in het dagelijks leven door kanker? Doe dan onze gratis 2 minuten test.

Bronnen: kanker.nl, nationale kanker agenda

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin