Effectiviteit activity trackers

Helpt een actitivity tracker nou echt om meer te bewegen? Dit is onderzocht op basis van 164.000 deelnemers.

Ty Ferguson van de University of South Australia in Adelaide heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van activity trackers op het verbeteren van fysieke activiteit.

Voor dit onderzoek zijn de resultaten van 400 onderzoeken bekeken, deze onderzoeken bevatten in
totaal
163.992 deelnemers uit alle leeftijdsgroepen. De studies betroffen mensen van alle leeftijden die een activity tracker gebruikten, waaronder een stappenteller, versnellingsmeter, activiteitenmonitor of een smartphone-applicatie voor het tellen van stappen, om meer lichaamsbeweging aan te moedigen.

Uit de analyses bleek dat activity trackers de fysieke activiteit, de lichaamssamenstelling en fitheid verbeterden. Dit komt neer op:

  • 1800 extra stappen per dag,
  • 40 min per dag meer lopen, 
  • vermindering van het lichaamsgewicht
    van 1 kg.

"Wat een leuke verrassing was, was hoe nuttig activity trackers zijn voor zo'n grote verscheidenheid aan mensen, waaronder alle leeftijden, gezonde mensen en mensen die leven met een verscheidenheid aan chronische aandoeningen."

Ty Ferguson, University of South Australia

Ze moedigen mensen aan om regelmatig te bewegen, om het deel te laten uitmaken van hun routine en om doelen te stellen om gewicht te verliezen.”

Onze ervaring met de inzet van activity trackers

Veel mensen denken dat activity trackers alleen bij een beperkte groep in zijn te zetten. Wij merken in de praktijk met Healthy Chronos dat dat niet klopt. Activity trackers zorgen ervoor dat patiënten meer bewegen onder begeleiding van hun fysiotherapeut. Dit ervaren wij bij alle verschillende chronische aandoeningen zoals COPD, dementie, claudicatio, atrose, etc. Daarnaast herkennen wij dat activity tracker te gebruiken zijn voor alle leeftijdscategorieën. Zo monitoren wij patiënten van variërend 25 tot 92 jaar.

Het is voor ons erg interessant om onderzoek te zien dat onderbouwt wat wij in de praktijk ervaren. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin