Herstel-is-topsport

Ook een hersteltraject bij de fysio is topsport

Waarom dragen steeds meer Olympische atleten wearables? En wat zijn de raakvlakken met remote patiënt leefstijlmonitoring binnen de fysiotherapie?

Het viel op dat tijdens de Olympische Spelen veel sporters wearables dragen. Fitbit, Garmin, Polar, Apple Watch en Whoop kwamen allemaal voorbij. Dit past in een trend dat technologie ingezet wordt om de kansen op succes te vergroten. Denk aan wielrennen waarbij real-time tracking van wattages, hartslag en prestaties niet meer weg te denken is.

Corona heeft deze trend versneld. Toen de trainingsvelden gesloten waren, kregen trainers en coaches zo op afstand inzicht in prestaties. De directe terugkoppeling geeft atleten zelf ook meer inzicht in hun prestaties. Elke sporter kan zijn eigen wearable gebruiken om zijn individuele snelheid, de tijd die nodig is om een ronde te voltooien, zijn ademhaling, hartslag, hartslagvariabiliteit en tot dusver afgelegde afstand bij te houden. Fitnesstracker meten daarnaast ook stress, slaap, en actief herstel. Dit vermindert het risico op blessures en overtrainen. Een coach kan een trainingsschema beter op het individu afstemmen.

Dit is te vergelijken met de fysiotherapie. De fysio die een behandeltraject opstelt. De patiënt die dit zo goed mogelijk uitvoert om te herstellen. Ook de fysio ziet de patiënt maar een aantal keer per week in de praktijk. Het herstel vindt dus op afstand plaats in de thuisomgeving. Elke patiënt is anders. Een persoonlijk behandeltraject helpt dus om betere resultaten te boeken. Hiervoor is inzicht nodig in persoonlijke omstandigheden van de patiënt. Denk aan hartslag tijdens een dagelijkse activiteit, het aantal stappen en actieve minuten per dag, slaap.

Als therapeut heb je met Healthy Chronos dezelfde technologische middelen in huis om jouw patiënt beter te begeleiden. Als je het goed inzet, zie je dat jijzelf en de patiënt meer grip krijgen op dat hersteltraject. Dat is belangrijk want ook een hersteltraject is topsport .

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin