Website_praktijkvoorbeeld-dementie-TIGRA-Heerenveen-Healthy-Chronos-1

Meer bewegen voor kwetsbare ouderen door begeleiding op afstand

Het is een uitdaging om kwetsbare ouderen die beginnen te dementeren en zelfstandig thuis wonen voldoende te laten bewegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen en de zelfstandigheid te vergroten. Veel ouderen met dementie bewegen echter te weinig.

Hoe kan de fysio helpen om zelfstandig te blijven? Dit is een vraag die Thom Kruyt dagelijks bezighoudt. Als geriatrie fysiotherapeut in opleiding bij TIGRA Heerenveen begeleidt hij veel kwetsbare ouderen, waaronder ook dementerende thuiswonenden. Het is zijn doel om ervoor te zorgen dat ouderen zo goed mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

De afgelopen periode heeft Thom remote patient leefstijlmonitoring via het Healthy Chronos platform ingezet. Hierdoor kreeg hij inzicht in de belastbaarheid, het activiteitenniveau en beweeggedrag in het dagelijk leven van zijn cliënten. Eén van die cliënten is thuiswonend en dementerend. Zijn eerste ervaringen en observaties geven een interessante inkijkje in de mogelijkheden van remote patiënt leefstijlmonitoring bij deze doelgroep.

Langer zelfstandig thuiswonen

Thom: “mijn cliënt woont zelfstandig thuis. Ik zie hem 1x per week in de praktijk voor krachttraining. Daarnaast probeer ik hem te stimuleren om meer te bewegen. Zo help ik hem zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te kunnen wonen. Meneer geeft aan dat hij iedere dag meerdere keren een wandeling maakt, maar zijn zoon geeft aan dat dit al maanden niet meer gebeurd.”

In overleg met de cliënt en zijn zoon besloot Thom om een activity tracker in te zetten en met het Healthy Chronos zijn activiteitenniveau vast te leggen. Het doel was om inzicht te krijgen in het beweeggedrag van meneer en aan de hand van wat we daarin constateerde maken we daarop een helder behandelplan.

Eén extra rondje per dag

Thom: “samen hebben we zijn dagelijks rondje gelopen en gekeken hoeveel stappen hij dan zette. Dat waren er ongeveer 1000. Na de eerste twee weken konden we zien dat meneer ongeveer 2000-3000 stappen per dag zette. Binnen het behandeltraject was het doel om dit richting de 4000-5000 per dag te krijgen. Nu kon ik dat vertalen naar een eenvoudige opdracht: loop één extra rondje per dag. Via het Healthy Chronos platform kan ik meekijken of dat ook lukt”

"Nu kon ik dat vertalen naar een eenvoudige opdracht: loop één extra rondje per dag. Via het Healthy Chronos platform kan ik meekijken of dat ook lukt."

Thom Kruyt, geriatrisch fysiotherapeut i.o bij TIGRA Heerenveen, onderdeel van Fysiogroep Nederland

Een handig geheugensteuntje

De activity tracker om de pols werkt daarnaast als een handige geheugensteun. Het geeft niet alleen het aantal stappen per dag aan. Het zien van de activity tracker werkt als herinnering om te bewegen. Een stimulans om dat ene extra rondje ook te lopen.

Ouderen en wearables

Deze cliënt heeft zelf geen mobiele telefoon en internet. Daarom heeft zijn zoon de app op zijn telefoon geïnstalleerd. Iedere keer als zijn zoon op bezoek is wordt de data automatisch opgehaald van de wearable en direct doorgestuurd naar Healthy Chronos. Hier is de data op afstand inzichtelijk. Bijkomend voordeel in deze situatie is dat zijn zoon ook beter inzicht heeft in zijn activiteitenniveau. Hierdoor is het makkelijker voor hem om te helpen voldoende te bewegen.

Stapje voor stapje meer bewegen

Thom: “Ik zie dat nu gebeuren. Het activiteitenniveau gaat beetje bij beetje omhoog. Ik vind het belangrijk om mijn cliënten zorg op maat te geven. Cliënten vinden het ook fijn om persoonlijke aandacht te krijgen. Ik heb nu meer inzicht in de persoonlijke situatie van mijn cliënten. Dit maakt het voor mij ook makkelijker om meer zorg op maat te leveren.”

Conclusie

Inmiddels lukt is het meneer gelukt om één rondje per dag meer te lopen en is dat ook terug te zien binnen het Healthy Chronos platform. Gemiddeld zet meneer nu bijna 4000 stappen per dag. Hierdoor is meneer minder vermoeid geworden en geven ook de kinderen aan dat meneer minder snel buiten adem is. Nu hebben we net afgesproken om er nog één rondje extra per dag bij te doen om zo op die 5000 stappen te komen. Doordat meneer, zoon en ik zien dat de eerste 1000 stappen gelukt zijn, ondanks de dementie, hebben we er vertrouwen in dat de volgende 1000 stappen ook zullen lukken!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin