Bedlegerig

Hoe een Activity Tracker een COPD-patiënte helpt om meer te bewegen

Door de inzet van een activity tracker en het Healthy Chronos platform heeft de fysiotherapeut een bedlegerige (COPD)-patiënte op afstand kunnen motiveren weer actief te worden. Het geheim? Persoonlijke begeleiding met als startpunt de persoonlijke omstandigheden van de patiënt.

Door benauwdheidsaanvallen was de patiënt al een aantal weken bedlegerig.  Meer beweging zou goed zijn voor de patiënt om haar klachten te verminderen. Om haar te motiveren meer te bewegen, besloot de therapeut aan haar een activity tracker uit te lenen.

Stapsgewijs

Als startdoel gaf de fysiotherapeut 500 tot 1000 stappen per dag mee met het idee dit langzaam op te bouwen. Via het Healthy Chronos platform had hij inzicht in het aantal stappen en activiteitenniveau en kon dus goed bepalen wanneer de patiënte een hoger doel aan kon. De patiënte zelf was geholpen door het duidelijke doel (stappen) en de activity tracker die eenvoudig inzicht geeft in het aantal behaalde stappen.

Een hoger activiteitenniveau

Het resultaat van deze aanpak is dat de patiënte gemotiveerd raak en hierdoor veel meer kan en doet. Ze is actiever en hierdoor verbeterd de conditie. Niet langer is ze bedlegerig en ze gaat nu vaker de deur uit voor een boodschapje. De fysiotherapeut heeft daarnaast meer inzicht gekregen in de belastbaarheid door de dag heen, bijvoorbeeld met traplopen. Zo is het duidelijk geworden dat de patiënte een ochtend nodig heeft om op te starten. Dit inzicht helpt de fysio om de patiënte beter te kunnen adviseren en om de activiteit en inspanning door de dag heen te doseren.

Wil je lezen hoe je met het Healthy Chronos platform overbelasting zichtbaar kan maken, klik dan hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin