Dagelijkse-activiteiten

Hoe de fysio inzicht krijgt in dagelijkse activiteiten die herstel in de weg zitten

Welke inzichten haal je als fysiotherapeut uit leefstijlmonitoring? Meer dan je denkt blijkt uit de praktijk. Deze inzichten kunnen patiënten helpen om zich bewust te worden van dagelijkse activiteiten die hun ziektelast vergroten of het herstel belemmeren. Met het Healthy Chronos platform kunnen we dagelijkse activiteiten zichtbaar maken die het herstel in de weg zitten. De fysio kan zo persoonlijker en gerichter adviseren.

Wanneer je gezond bent, sta je niet stil bij veel dagelijkse activiteiten. Denk aan traplopen, je eigen kinderen aankleden en naar de opvang brengen, of de afvalbak buiten zetten. Maar wanneer je kwetsbaarder bent door bijvoorbeeld een chronische ziekte of tijdens herstel na Corona kunnen activiteiten die je voorheen achteloos deed, je over jouw fysieke grenzen brengen. Zelfs als je dit op dat moment niet zo ervaart. 

Een jonge moeder die al geruime tijd onder begeleiding van de fysiotherapeut herstelt na Corona had een wearable aangeschaft zodat de fysiotherapeut via Healthy Chronos mee kon kijken. Uit de data werd snel duidelijk dat haar ochtendritueel eigenlijk te belastend was en ertoe leidde dat de patiënte later op de dag snel vermoeid was. Verder was duidelijk te zien dat als de patiënte zich te veel had ingespannen, de dag erna de hartslag verhoogd bleef en het activiteitenniveau een stuk lager uitkwam. Goede dagen werden afgewisseld met slechte zonder dat de patiënte er echt grip op kon krijgen. Juist omdat veel overbelastende activiteiten, zoals de kinderen naar de opvang brengen, ook noodzakelijke activiteiten zijn met een gezin.

Zeker als jonge moeder is het confronterend om te ervaren dat het fysiek te belastend kan zijn om zowel jezelf en je kinderen ‘s ochtends klaar te krijgen voor de dag en naar de opvang te brengen. Gelukkig kon ze nu wel samen met de fysiotherapeut bespreken hoe ze haar ochtendritueel kan aanpassen om te voorkomen dat ze in haar overbelastingszone komt.

Door het inzicht in de specifieke persoonlijke omstandigheden van de patiënt, kan de fysio gerichter adviseren. Het doel is om een stabieler herstel mogelijk te maken. Al laat de praktijk ook zien dat het, zeker als jonge moeder, lastig is om op je eigen herstel te richten terwijl de dagelijkse activiteiten binnen het gezin door gaan en jouw aandacht vragen.

Om als patiënt meer grip te krijgen op je eigen herstel is het belangrijk je bewust te zijn van activiteiten in het dagelijks leven die het herstel belemmeren. Leefstijlmonitoring maakt dit mogelijk. De fysiotherapeut en de patiënt kunnen vervolgens gezamenlijk bespreken hoe deze activiteiten anders ingericht kunnen worden om zo het herstel te bespoedigen. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin