Rennen Rotterdam

Digitale kansen fysiotherapie

 

Meer dan 4 miljoen Nederlanders bezoeken jaarlijks de fysiotherapeut. Nu het jaar eindigt wordt weer duidelijk dat zij de fysiotherapie hoge klantwaarderingen geven. Een 9 is niet ongewoon. Dit laat zien dat er duidelijke behoefte is aan de expertise en begeleiding van de fysio en dat dit ook gewaardeerd wordt. 

Niets om je druk over te maken toch? 

Tegelijkertijd spelen er ontwikkelingen waardoor het nu en in de nabije toekomst lastiger wordt om te voorzien in de behoefte voor professionele begeleiding van de fysio. 

  • Zorgverzekeraars versoberen het aantal zittingen fysiotherapie in het aanvullend pakket
    Tekort aan fysiotherapeuten, 25% van de fysiotherapeuten gaat de komende 10 jaar met pensioen.
  • Afhankelijk van de regio ontstaan er nu al wachtlijsten voor behandelingen. Wij horen ook vaak dat waar eerst 10 kandidaten voor een vacature waren, er nu met geluk 1 iemand solliciteert. 

Omdat de tijd van een fysio maar 1 keer in te zetten is, komt het model met fysieke zittingen en contactmomenten steeds meer onder druk te staan. Dit is precies waar de digitale kansen liggen binnen de fysiotherapie. Wanneer je technologie en data voor de fysiotherapeut en patiënt laat werken wordt er tijd vrijgemaakt.

Digitale technologiën, zoals remote patient leefstijlmonitoring, maken het namelijk mogelijk om patiënten continu en op afstand te begeleiden zonder dat dat direct in relatie staat met een tijdsbesteding van de fysio.  

Doordat het inzicht in leefstijl, herstel en omgang met ziektelast exponentieel groeit kan het aantal zittingen geoptimaliseerd worden met digitale contactmomenten Fysieke zittingen in de praktijk lopen zo vloeiend over in digitale ondersteuning  in het dagelijks leven van de patiënt thuis. 

Op dit moment is het helaas zo dat bekostigingsmodellen dit niet altijd ondersteunen. Hier ligt een kans om patiënten die behoefte hebben aan extra begeleiding buiten de zittingen om op een laagdrempelige digitale manier betaalbaar te ondersteunen. Een groep die door dubbele vergrijzing en versobering van de aanvullende verzekering de komende jaren groeit. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin