Woman sleeping in a bed in a dark bedroom

Alle voordelen én barrières voor de inzet wearable technologie in de zorg op een rijtje?

Fysio- en ergotherapeuten vragen me vaak wat de wetenschappelijke onderbouwing is voor de inzet van smartwatches en activity trackers in de zorg. Wearable technologie ontwikkelt zich razendsnel. Daarom is het leuk om zo nu en dan te stuiten op een nieuwe (literatuur)studie die alles netjes op een rijtje zet. Afgelopen woensdag 13 juli gepubliceerd via JMIR. Gratis toegang. De link deel ik in de comments. 

De overkoepelende conclusie: 
💬Wearable technologie ondersteunt patiënt empowerment met voordelen voor zorgverlener én patiënt.
💓Zelfs in het geval wanneer patiënten niet in staat zijn om volledig hun gezondheidstoestand zelf te managen, bieden wearables gebruikers de mogelijkheid om meer verantwoordelijkheid voor hun gezondheid te nemen en tot positieve gedragsveranderingen aan te zetten.

Op basis van de literatuur lichten de auteurs 3 belangrijke thema’s uit met betrekking tot de inzet van wearable technologie: 

De rol van de zorgverlener: 
Zorgverleners spelen een belangrijke rol om patiënten te ondersteunen wearables te gebruiken. Zorgverleners moeten hier gesteund in worden. Als dat lukt, biedt wearable data een meer holistische begrip van de gezondheidsstatus van de patiënt en gepersonaliseerd advies. 

Gedragsverandering: 
Wearables kunnen aanzetten tot positieve gedragsverandering. Onder meer door het stellen van doelen, het monitoren van voortgang en het faciliteren van zelfinzicht. 

Barrières 
De auteurs zien de toegang tot wearables al grootste barrière, specifiek rondom kosten en bezit van een smartphone waarbij juist de patiënten met de minste middelen het grootste risico lopen geen of lastig toegang te krijgen tot de voordelen van deze technologie. Een groep waar vaak juist de grootste gezondheidswinst te halen is. 

Met Healthy Chronos zetten dagelijks tientallen fysio- en ergotherapeuten smartwatches en activity trackers in de praktijk in. We weten dus wat er mogelijk is, én waar we nog tegen aan lopen. Onze eigen ervaringen sluiten goed aan bij de inzichten en conclusies in deze literatuurstudie. 

De voordelen en toepassingsmogelijkheden van wearable technologie zijn groot. Onder meer op het gebied van fysiotherapie op afstand, prehabilitatie of het inzichtelijk maken van belasting/belastbaarheid binnen de ergotherapie en revalidatie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin